Auto aukcija

NAČIN RADA

Najlakši način da saznate sve o načinu rada autoaukcija.rs je odgovor na najčešća pitanja naših korisnika.

ŠTA JE AUTOAUKCIJA?

AutoAukcija je internet platforma specijalizovana za potrebe oglašivača i kupaca “B2B” određenih delatnosti. Kao u standarnim aukcijama korisnik može dati ponudu za različita vozila koja može biti nadmašena od strane drugih korisnika. Svaka aukcija ima tačno vreme početka i kraja. Na platformi AutoAukcija možete kupiti polovna vozila, vozila oštećena u nezgodama (havarisana vozila), flotna vozila itd.

KO MOGU BITI “B2B” OGLAŠIVAČI I KUPCI?

Oglašivači Kupci
Lizing kuće auto-otpadi
Osiguravajuće kuće auto-servisi
Banke auto-mehaničari
Veliki poslovni sistemi auto-limari
Rant a car auto-lakileri
Državne ustanove trgovci automobilima
Ovlašćeni dileri auto-placevi
Trgovci automobilima ovlašćeni dileri
Stečajni upravnici pravni subjekti ovlašćeni za otkup sekundarnih sirovina

Ko sve može da ima uvid i da učestvuje na aukcijama?

Početna slika vozila je vidljive za sve. Dok detalje o vozilu i cenu mogu da vide samo registrovani korisnici gore navedenih delatnosti. Korisnici su u obavezi da prođu registraciju koja je prvi put besplatna.

Kako mogu da se registrujem

Autoaukcija je B2B web platforma dostpuna samo pravnim subjektima čija je delatnost vezana za gore navedene delatnosti “oglašivači” i “kupci”. Pravni subjekt navedenih delatnosti nakon registracije i provere od strane administratora dobija svoj korisnički nalog.

Registrovao sam se, šta je sledeći korak?

Da bi ste oglasili vozilo potrebno je da:

  • navedete kompletne podatke o vašem vozilu (godište, kilometraža, oprema itd..)
  • navedete što više detalja o stanju vozila
  • unesete jasno vidljive slike i sva dokumenta koja imate o vozilu
  • odredite minimalnu početnu cenu vozila.

Nakon završetka procesa unošenja podataka, naši administratori vrše proveru podataka o unetom vozilu, ukoliko ne bude nikakvih nepravilnosti vaše vozilo će biti dodato na prvu sledeću aukciju.

Kada počinje aukcija i koliko traje?

Korisnici Veb platforme će biti obavešteni putem mejla o početku i završetku svih aukcija.

Počela je aukcija, kako se licitira?

Po otvaranju aukcije početne cena vozila je vidljiva za sve registrovane korisnike. Korisnici imaju pravo da licitiraju na svim aktuelnim aukcijama sva vozila.

Licitiranje se vrši kroz jasno definisane aukcijske korake.

Minimalni aukcijski koraci su:

  • do 10 000€ - 50€
  • od 10 100 do 20 000€: 100€
  • od 20.150 do 40.100: 150€
  • od 40.300 do 60.100: 200€
  • preko 60.500: 400€

Šta su aukcijski koraci?

Aukcijski koraci su jasni minimumu ispod kojih ne može da se licitira. Primer: Korisnik koji licitira za vozilo čija je cena 2400€ ne može da licitira manje od 50€ za taj autmobil. Ukoliko je cena vozila 11000€ korisnik ne može da licitiranja manje od 100€ itd.

Ko određuje početnu tj. minimalnu cenu vozila?

Oglašivač može odrediti minimalnu cenu, odnosno početnu cenu svog vozila. Napominjemo da ovako određena početna cena može dovesti do uspešne aukcije i da je Oglašivač u tom slučaju u obavezi da proda vozilo po ponuđenoj ceni. Od ovog pravila je izuzet Oglašivač - Osiguravajuće društvo. Osiguravajuće društvo tj. vlasnik vozila čije je vozilo oglasilo Osiguravajuće društvo ima rok od 15 dana od dana zatvaranja aukcije da se izjasni da li će vozilo prodati po toj ceni.

Da li je ponuda kupca koji licitira obavezujuća?

Kupac licitira i daje ponudu za vozilo koje ga zanima. Svojom licitacijom Kupac čini obavezujuću ponudu nepoznatom vlasniku vozila ili licu ovlašćenom za Oglašavanje vozila. Ako Kupac pobednik odustane od svoje ponude, što je kršenje opštih uslova, Kupac čija je ponuda najbliža Kupcu pobedniku je u obavezi da kupi vozilo po ceni koju je ponudio za to vozilo. Kupac se izričito obavezuje AutoAukciji kao i Oglašivaču da će poštovati uslove svoje ponude.

Šta ako izaberem opciju "Kupi odmah"?

Oglašivač za vozilo može odrediti cenu opcije "Kupi odmah". Ukoliko Oglašivač odredi cenu opcije "Kupi odmah", ona će biti prikazana na aukcijskoj stranici i svaki Kupac ima pravo da podnese ponudu u tom iznosu u bilo kom trenutku posle početka aukcije. Kada prvi učesnik u licitaciji unese iznos cene opcije "Kupi odmah", kupoprodaja vozila po ceni predviđenoj za opciju "Kupi odmah" stupa na snagu sa trenutnim dejstvom i aukcija za to vozilo se istog trenutka zatvara. Od ovog pravila je izuzet Oglašivač - Osiguravajuće društvo. Osiguravajuće društvo tj. vlasnik vozila čije je vozilo oglasilo Osiguravajuće društvo ima rok od 15 dana od dana zatvaranja aukcije da se izjasni da li će vozilo prodati po toj ceni.

Koji su koraci kada se završi aukcija i kada Oglašivač prihvati ponudu pobednika?

Kada se aukcija završi, Oglašivaču i Kupcu pobedniku aukcije će biti poslat mail obaveštenja. Oglašivaču se salje cena za koju je prodato vozilo. Kupcu se šalje faktura koju treba da uplati u roku od 5 dana. Po uplati fakture i dostavljanju dokaza o uplati, AutoAukcija tim šalje Kupcu podatke Oglašivača i obrnuto da se dogovore o preuzimanju vozila. Proviziju možete videti klikom na link “CENE”. Kupac snosi troškove prevoza kupljenog vozila ukoliko se drugačije ne dogovore. Od ovog pravila je izuzet Oglašivač - Osiguravajuće društvo. Osiguravajuće društvo tj. vlasnik vozila čije je vozilo oglasilo Osiguravajuće društvo ima rok od 15 dana od dana zatvaranja aukcije da se izjasni da li će vozilo prodati po toj ceni.

Šta ako kupac da najbolju ponudu, a njegova ponuda je ispod minimalne cene oglašivača?

U tom slučaju kupac je u obavezi da kupi vozilo, ukoliko Oglašivač odluči da mu proda po toj ceni. Oglašivač mora da obavesti Kupca o svojoj odluci u roku od 5 dana od završetka aukcije. Od ovog pravila je izuzet Oglašivač - Osiguravajuće društvo. Osiguravajuće društvo tj. vlasnik vozila čije je vozilo oglasilo Osiguravajuće društvo ima rok od 15 dana od dana zatvaranja aukcije da se izjasni da li će vozilo prodati po toj ceni.

Šta se dešava ukoliko za vozilo koje je na aukciji niko ne licitira?

Aukcija se smatra neuspešnom kada nema nijedne podnete ponude.

Koliko košta cena vaše usluge?

Cena usluge učestovanja na svim aktuelnim ukcijama je besplatna za sve korisnike. Cena provizije za uspešnu kupovinu je navedena na linku “CENE”. Proviziju plaća kupac koji je pobedio na aukciji. Rok uplate je 5 radnih dana od završetka aukcije. Ukoliko je Oglašivač vozila Osiguravajuće društvo rok za uplatu provizije je 5 dana od dana prihvatanja ponude od strane vlasnika vozila čije je vozilo oglasilo Osiguravajuće društvo. O prihvatu ponude od strane vlasnika vozila čije je vozilo oglasilo Osiguravajuće društvo bićete obavešteni putem mail-a ili putem telefona od strane Autoaukcija tim-a.


Za sva dodatna pitanja obratite se AutoAukcija tim-u,
na mail office@autoaukcija.rs